Zaznacz stronę

Zielona herbata jest pysznym naparem

Legenda głosi, że zielona herbata powstała przypadkiem – cesarz siedział pod drzewem, czekał na wrzątek i przypadkiem do gorącej wody wpadły listki. Cesarz tak zachwycił się smakiem naparu, że wypromował zieloną herbatę. Taką herbatę tworzą listki najpóźniej godzinę po ich zerwaniu. Zielona herbata obfituje w polifenole, witaminy A, B, C, E, potas, miedź, cynk, mangan, fluor. Jest to napar pełen zdrowia i dający orzeźwienie. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz doznania poparzenia słonecznego. Podobno cztery filiżanki zielonej herbaty dziennie zmniejszają ryzyko wystąpienia arteriosklerozy. Ponadto twierdzi się, że zielona herbata chroni mózg przed demencją, owym starczym zapominaniem.

Co jeszcze robi zielona herbata?

Zielona herbata odświeża oddech i zapobiega paradontozie. Poza tym ułatwia odchudzanie i zapobiega cellulitowi. Napój ten ma czarodziejskie znaczenie i pomaga każdej osobie w inny nieco sposób. Na co dzień można urozmaicać picie napojów, wybierając na przykład czerwoną, czarną i zieloną herbatę. Pyszna jest także herbata biała, delikatna, wykwintna i droga. Warto jednak napić się zielonej, smakowitej herbatki, która doda zdrowia, animuszu i orzeźwi każdą osobę, która takiego orzeźwienia potrzebuje. Herbaciane listki dają smakowity napój, a gdy doda się do niego trochę cytryny, pragnienie w letni, upalny dzień na pewno zostanie ugaszone.

W ciąży zielona herbata zamiast kawy