Zaznacz stronę

Zapewne wszyscy o tym wiemy ze nasze przepisy kulinarne mają bez wątpienia olbrzymi wpływ na naszą kondycje i wygląd fizyczny. Wielu z nas powie, że się nie przejmuje tym jak wyglądają, ale czy oby na pewno, – czy to tylko takie drobne usprawiedliwienie przed innymi i przed samym sobą tego, że lubimy dobrze podjeść i mamy czasem problem w ograniczeniu zjadanego pokarmu.

Zwłaszcza, gdy ten jest przygotowany w nader zachęcający do konsumpcji sposób i wydziela zapachy, przy których na samą myśl, jakie może ukrywać smaki zawarte w sobie zaczyna nam coś skręcać w brzuchu. Tu też tkwi cała sztuka dobrego gotowania, nawet nie najsmaczniejsze danie przygotowane i podane w dość zachęcający sposób może zmylić niejednego degustatora smakołyków.
Używając odpowiednio dobranych i znanych tylko nielicznym przepisy kulinarne można wpłynąć na podniebienie i uwielbienie dla osoby przyrządzającej potrawę. Wszak nie od dziś jest znanym powiedzenie, że „przez żołądek trafiamy do serca”. Ale bywało też zwłaszcza w starożytności czy też nawet w średniowieczu, że za danie, które nie przypadło do gustu dla możnowładcy traciło się głowę. Również w czasach dzisiejszych gotowanie to bez wątpienia duża sztuka i nie każdemu jest dane posiąść ten dar, a jedynie nauczyć się przyrządzania potraw w mniejszym bądź też większym stopniu nadających się do spożycia.

Każdy mistrz w tej sztuce ma swe skrzętnie skrywane przed wścibskimi tajniki i kruczki, za których to sprawą powoduje, że jego przepisy kulinarne (i nie ma znaczenia czy chodzi o sałatki, dania mięsne, drinki czy inne potrawy) są lepsze od innych, choćby były przyrządzane w identyczny sposób, a zdradzi je wybranym adeptom.