Zaznacz stronę

Awokado jest smakowite

Awokado ma wiele zastosowań w kuchni. Smaczne i zdrowe, nadaje się do przyrządzania kanapek. Wystarczy widelcem rozgnieść dojrzałe awokado, dodając czosnek, sól, pieprz, sok z limonki oraz oliwę. Takie kanapki smakują z pomidorem, są idealne do sałatek. Najlepsze jest dojrzałe awokado, mające miąższ pod skórką, idealne do rozgniatania widelcem. Niedojrzałe awokado powinno poleżeć przez dwa-trzy dni i po tym czasie dojrzeje. Awokado to owoc maślany, ponieważ w jego składzie jest sporo tłuszczów. Ma w sobie białko oraz witaminy. Awokado obniża poziom cholesterolu, zapełnia żołądek, obniża ciśnienie krwi. Wyciąg z awokado niszczy komórki przedrakowe. Nazywane jest smaczliwką. Owoc warzy do 170 gramów, czyli jest raczej niewielki oraz lekki. Pochodzi z Europy Południowej, Azji oraz Ameryki Północnej.

Jakie potrawy przyrządza się z awokado?

Awokado jest składnikiem wegetariańskiego sushi, napojów mlecznych, pasty z tego owocu. Wywar ze skóry awokado łagodzi rozstrój żołądka oraz odrobacza. Awokado przydaje się również w kosmetyce, ponieważ maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry i odżywiają cerę.

Awokado wykorzystywano w kuchni już 7000 lat przed naszą erą. Podsumowując, awokado stało się popularne, a jego właściwości mają znaczenie lecznicze.