Anoreksja – choroba czy sposób na życie?
Czerwiec 1, 2016
Motywacja jest bardzo ważna
Czerwiec 10, 2016

Jaka krajalnica jest dobra?

Krajalnica jest przydatnym produktem AGD w każdym domu. W ofercie dostępne są różne krajalnice: krajalnice do chleba, krajalnice zelmer, krajalnice do frytek, krajalnice do jajek, krajalnice do warzyw, krajalnice do wędlin, krajalnice bosch, krajalnice do cebuli. Prawie wszystko można pokroić za pomocą profesjonalnej krajalnicy. Urządzenie to nadaje się do krojenia chleba, sera, warzyw, wędlin oraz kiełbasy. Nóż z ząbkami poruszany jest silnikiem. Pokrętło pozwala ustawić nóż tak, aby kroił wszystko w odpowiedni sposób i produkował plasterki określonej grubości. Krajalnice są bezpiecznymi urządzeniami, w których nóż jest osłonięty i wpływa na bezpieczeństwo osoby go używającej. Nóż jest ostry, ale bezpiecznie kroi różne produkty ku zadowoleniu użytkowników. Urządzenia zazwyczaj mają gumowe nóżki, dzięki którym urządzenie wcale się nie przesuwa. Krajalnice skośne są przechylone lekko w pionie.  Raz po raz trzeba te urządzenia demontować i oczyszczać je dokładnie w środku. Noże dostosowane są do krojenia chleba, wędlin czy sera. Urządzenia mające żłobkowaną powierzchnię trudniej się myje, ale można je spokojnie czyścić.

Jakie części ma krajalnica? 

Krajalnica składa się z kilku ważnych części. Są to dociskarka, pomocna w trzymaniu wędlin, serów i innych produktó. Podajnik jest wyprodukowany z plastiku albo stali szlachetnej. Plastikowy podajnik będzie mniej trwały. Stal szlachetna jest wytrzymała i ma o wiele lepsze parametry. Jest odporna na uszkodzenia, upadki i zarysowania. Nóż tnący jest wirującą tarczą wykonaną z odpornej stali nierdzewnej. Nóż z malutkimi ząbkami pozwala ciąć większość produktów. Tarcza bez ząbków pozwala doskonale kroić sery. Korpus urządzenia ma podstawkę oraz nóż tnący. Może być wykonany z plastiku albo stali nierdzewnej. Plastik jest lżejszy oraz ma niższą cenę. Stal nierdzewna jest trwała i odporna na uszkodzenia. Jest jednak cięższa i droższa. 

Jakie parametry są istotne przy decyzji o zakupie krajalnicy?

Krajalnica powinna mieć odpowiednią prędkość noża i możliwość wyboru obracania się tarczy. Niektóre produkty lepiej się kroją, gdy tarcza obraca się powoli. Inne kroją się dobrze w każdej opcji. Urządzenia do krojenia mogą przygotować plastry o grubości od 1 do 20 milimetrów. Im twardsze produkty, tym moc krajalnicy powinna być większa. Dobrze jest, gdy krajalnica ma schowek na kabel, tackę na pokrojone plasterki, kontrolki informujące o podłączeniu urządzenia do sieci elektrycznej. Dociskarka zapewnia ochronę palców. Produkty nie muszą być trzymane w ręce, lecz w specjalnym urządzeniu. Nóżki antypoślizgowe zapobiegają ślizganiu się urządzenia po blacie. Nóż w krajalnicy powinien być systematycznie ostrzony. 

Ile kosztuje krajalnica?

Ceny krajalnic zaczynają się od 200 złotych, a kończą na około 1000 złotych. Oczywiście krajalnic do domowego użytku – krajalnice masowe, profesjonalne są znacznie droższe. Takie urządzenia są idealne do domowego użytku. Przydają się także w gastronomii, jednak tam muszą to być urządzenia o dużej wydajności i trwałości, dobrej jakości. Przerób w gastronomii jest całkiem duży, przecież tam kroi się setki plasterków wędlin, serów i kromek chleba. Nowoczesne krajalnice przydadzą się w domach, w których kupuje się sery i wędliny w kawałkach. Tam zawsze trzeba coś ukroić. Krajalnica pozwala uniknąć pokaleczonych palców oraz niewygody. Zatem najwyższa pora zadbać o zakup urządzenia, które przez długie lata pozwoli nam kroić wędliny.

Komentarze są wyłączone.