Grillowanie w domu? A dlaczego nie?

Walcz dzielnie z trądzikiem
Czerwiec 23, 2016
Województwo śląskie i jego zabytki techniki
Wrzesień 9, 2016

Grill kontaktowy przyda się nawet w małym gospodarstwie domowym

Grill kontaktowy jest nowoczesnym urządzeniem domowym, coraz częściej nabywanym przez konsumentów. Na pewno urozmaici domową kuchnię i sprawi, że potrawy na nim przyrządzone będą smakowite, aromatyczne i wyjątkowe. Grill kontaktowy zazwyczaj ma wysokiej jakości powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni – mięso lub ryby nie stracą formy i nie będą wyglądały nieapetycznie. Są to potrawy różnorodne – grill umożliwia przygotowanie mięs, ryb oraz warzyw bez dodatku tłuszczu, zdrowo i błyskawicznie, z dodatkiem soli, ziół i innych przypraw podnoszących walory smakowe – jest to tak zwane urządzenie mobilne, nadające się do przenoszenia oraz przewożenia. Świetnie sprawdza się podczas pikniku na działce. Można go używać w domu, można zabrać na weekendowy wyjazd lub wakacje z rodziną. Automatyczna regulacja temperatury jest kluczowa. Szybkie nagrzewanie podnosi jakość działania tego grilla. Trzyletnia gwarancja sprawia, że przygotowanie potraw jest szybkie i wygodne. Duża powierzchnia grillowa wynosi około 26 x 15 centymetrów. Grill kontaktowy nadaje się również do przygotowania tostów oraz zapiekanek. Wyposażony jest najczęściej w pojemnik na wywar lub tłuszcz. Ceny takich urządzeń wahają się od ponad 70 złotych do nawet 400 złotych, w zależności od firmy, czyli marki, wielkości oraz parametrów technicznych. Nie jest to urządzenie zaporowo drogie, a w domu na pewno będzie przydatne. Gwarancja na urządzenie trwa dwa lub trzy lata – w zależności od wskazań producenta. Grille mają walory użytkowy oraz estetyczny. Są produkowane w różnych kolorach – białym, różowym, niebieskim, zielonym. Bardzo efektowne są grille czarne lub czerwone.

Grill kontaktowy może mieć dwie grzałki – górną i dolną z oddzielnym sterowaniem, zmienną wysokość, dwie płyty do grillowania pokryte warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw, dużą powierzchnię grillowania, na przykład 33 x 24 centymetry, być składany, mieć dyskretnie ukryty przewód zasilania, co zapobiega splątaniu tego sznura. Niektóre płyty grillowe nadają się do oczyszczania w zmywarce, inne wymagają ręcznego mycia. Jakie są dodatkowe dane techniczne? Moc urządzenia może wynosić nawet 3600 watów, zasilanie jest standardowe – 230 V. Waga urządzenia waha się od kilku do nawet blisko trzydziestu kilogramów. Obudowa ze stali nierdzewnej jest trwała i nie ulega awariom. Ryflowane płyty żeliwne są trwałe i wytrzymują przez wiele lat. Taca na ociekający tłuszcz są łatwe do utrzymania w czystości. Szczotka do czyszczenia jest dodatkowym akcesorium urządzenia, potrzebnym do jego oczyszczania z niewielkich zabrudzeń. Podsumowując, grill kontaktowy jest urządzeniem praktycznym, umożliwiającym szybkie przygotowanie potraw oraz ułatwiającym codzienne czynności gastronomiczne. Grill kontaktowy musi mieć certyfikat CE, czyli dokument dopuszczający jego stosowanie na terenie Unii Europejskiej. Jest to bardzo ważny parametr, dzięki któremu można spokojnie uwierzyć w wysoką jakość oraz ją potwierdzić. Nie warto kupować grilla kontaktowego wyprodukowanego w Chinach lub innym kraju Azji. Jakość urządzeń wytwarzanych w Europie jest znacznie wyższa i na pewna godna największej uwagi. Niewielkie grille zmieszczą się na kuchennym blacie. Duże urządzenia można składać i przechowywać w szafkach lub magazynkach. Dla dużej rodziny składany grill jest najlepszym rozwiązaniem. Małej rodzinie niewielki grill kontaktowy na pewno wystarczy do domowego użytku, duża powinna rozważyć zakup większego urządzenia. Na wakacjach na pewno przyda się – szczególnie wtedy, gdy dana rodzina nie planuje stołowania się w barach lub restauracjach, lecz ma zamiar jadać na przykład morskie ryby przyrządzone własnym sumptem. Grillowane z niewielką ilością przypraw, a nawet z samą solą, są znakomitym daniem na wakacje.

Komentarze są wyłączone.