Czy warto jadać owoce morza?

Jak ułatwić sobie życie? Najlepiej kupić zmywarkę!
Marzec 2, 2016
Pyszna i zdrowa zielona herbata
Marzec 19, 2016

Owoce morza są zbawienne dla zdrowia

Owoce morza dają zdrowie oraz siły witalne.Są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Owoce morza dostarczają sporo witamin z grupy B (B6, B5, PP i B12), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy D, A, E oraz jodu, fosforu, miedzi, selenu i fluoru. Pełno w nich jest kwasów tłuszczowych omega-3. Mają też w sobie żelazo, cynk i magnez.  Ilość  żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki i mięczaki dostarczają również wapnia, a ostrygi mają w sobie mnóstwo cynku. Owoce morza bywają niebezpieczne dla alergików. Dodatkową zaletą owoców morza jest krótki czas gotowania.Są doskonałe jako przystawki i drobne przekąski, są składnikami sałatek, zup oraz dań głównych. Ostrygi jada się na surowo, można je także zapiekać, dusić, gotować, smażyć oraz faszerować.

Więcej o owocach morza

Kalmary są gumowate, można je serwować z masłem i czosnkiem. Langusty ważą od ponad kilograma do ośmiu kilogramów. Homary są oferowane w formie surowej lub mrożonej. Można je gotować, piec na grillu lub na ruszcie. Langustynka żyje w Morzu Śródziemnym. Nadaje się do gotowania, smażenia lub pieczenia. Podawany jest w całości lub obrany. Dobrze komponuje się z sałatkami lub ryżem. Krewetki są małymi skorupiakami, ale bardzo popularnymi. Małże mają miękkie lub twarde skorupy. Ostrygi można jadać ze skorupki, skrapiając je sokiem z cytryny. Ośmiornice żyją w klimacie umiarkowanym. Świetnie smakują ośmiornice smażone w całości w cieście. Kraby można piec lub gotować. Gdy wrzucimy je do wody to staną się czerwone.

Komentarze są wyłączone.